Više od 1600 stanovnika Korčule, Lastova i Pelješca odazvalo se javnozdravstvenoj akciji preventivnih pregleda madeža
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.5°C
Vrijeme za 12.06.2024.
12.06.2024. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 13.06.2024.
13.06.2024. Cet
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 14.06.2024.
14.06.2024. Pet
Max. 25°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,964100
GBP
GBP
0,843650
USD
USD
1,076500
Više od 1600 stanovnika Korčule, Lastova i Pelješca odazvalo se javnozdravstvenoj akciji preventivnih pregleda madeža
16.09.2023 | Dubrovačko-neretvanska županija
ODLIČAN ODAZIV

Više od 1600 stanovnika Korčule, Lastova i Pelješca odazvalo se javnozdravstvenoj akciji preventivnih pregleda madeža

Autor: Libero Portal
Foto: DNŽ
U okviru Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma,na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu održava se javnozdravstvena akcija preventivnih pregleda

Ovu javnozdravstvenu akciju organizirali su Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom, Hrvatsko dermatovenerološko društvo HLZ-a i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju HLZ-a, uz potporu Dubrovačko neretvanske županije i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

 

U akciji sudjeluje 21 vrhunski dermatolog iz cijele Hrvatske koji tri dana, od 14. do 16. rujna, pregledavaju stanovnike otoka Korčule i  poluotoka Pelješca s ciljem otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože.

 

Pregledi madeža organizirani su u suradnji s Domom zdravlja Korčula i Domom zdravlja “Dr. Ante Franulović” Vela Luka.

 

Povodom ove akcije održana je i konferencija za medije u Korčuli.

 

Ministar Vili Beroš istaknuo je kako i ova akcija dokazuje da zdravstveni sustav služi pacijentima te dodao kako je glavni cilj zdravstvene reforme staviti pacijenta u fokus.

 

Zamjenik župana Joško Cebalo zahvalio je Ministarstvu zdravstva, kao i svim liječnicima koji su ovu akciju potaknuli.

 

‘Također, posebne zahvale i Hrvatskom dermatovenerološkom društvu na svim naporima koji su uložili u akciju ovdje na području Dubrovačko-neretvanske županije, ali i u ostatku Hrvatske.

 

Dubrovačko-neretvanska županija partner je ove akcije koju smatramo iznimno važnom i vjerujemo da će u vremenu pred nama ona biti realizirana i u ostalim dijelovima naše županije.

 

Iskoristit ću ovu priliku kako bih naglasio i druge važne projekte i planove koje realiziramo zajedno s Ministarstvom zdravstva,a prvenstveno na korist naših sugrađana. Jedan od njih svakako su novi CT uređaji za domove zdravlja-ovdje u Korčuli te u Metkoviću. Trenutačno je u tijeku javna nabava za navedene uređaje te će oni uvelike pridonijeti povećanju zdravstvene usluge, ali i smanjiti liste čekanja i u Općoj bolnici Dubrovnik.

 

Naravno, posebno smo ponosni na činjenicu da je upravo Dubrovačko-neretvanska žpanija prva županija u Hrvatskoj u kojoj je uspostavljena hitna helikopterska medicinska služba na čemu zahvaljujemo i Ministarstvu zdravstva, kao i Ministarstvu untarnjih poslova. Evo, od uvođenja ove cjelogodišnje službe do danas imamo 922 intervencije.

 

Svaki korak u unaprjeđenju zdravstvene zaštite i svaki korak na korist naših sugrađana je važan.

 

Jedan od njih je i ova akcija rane detekcije koja se održava na Korčuli i Pelješcu. Ovakvi programi i projekti uvijek će naići na podršku Dubrovačko-neretvanske županije, a sve s ciljem zaštite i očuvanja zdravlja naših sugrađana’, rekao je zamjenik župana Cebalo.

 

Na konferenciji za medije govorili su i predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Mirna Šitum, ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris te ravnateljica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Ivana Portolan Pajić.

 

Za preventivne preglede prijavilo se više od 1600 stanovnika Korčule, Lastova i Pelješca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji