Nakon 60 godina svećeničke službe: Don Jozo Njavro služio i proslavio svoju Dijamantnu Svetu misu
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.7°C
Vrijeme za 13.07.2024.
13.07.2024. Danas
Max. 32°C Min. 25°C
Vrijeme za 14.07.2024.
14.07.2024. Ned
Max. 31°C Min. 26°C
Vrijeme za 15.07.2024.
15.07.2024. Pon
Max. 33°C Min. 28°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,974700
GBP
GBP
0,840290
USD
USD
1,089000
Nakon 60 godina svećeničke službe: Don Jozo Njavro služio i proslavio svoju Dijamantnu Svetu misu
08.07.2024 | Vijesti
STIGLI BROJNI VJERNICI

Nakon 60 godina svećeničke službe: Don Jozo Njavro služio i proslavio svoju Dijamantnu Svetu misu

Autor: Boris Njavro
Foto: Boris Njavro
Ova svečanost bila je posebna prilika da se oda počast čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio duhovnom vodstvu i pastoralnom radu

Veliki broj vjernika okupio se ove nedjelje, 7. srpnja u Svetištu Kraljice Mira u Hrasnom kako bi proslavili Dijamantnu Svetu misu don Joze Njavro, svećenika koji je obilježio 60 godina služenja Bogu i crkvenoj zajednici. Ova svečanost bila je posebna prilika da se oda počast čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio duhovnom vodstvu i pastoralnom radu.

 

Svečanu i pirgodnu Svetu misu predvodio je upravo don Jozo Njavro, a u koncelebraciji su sudjelovali brojni svećenici, uključujući don Vinka Raguža, župnika župe Svetišta Kraljice Mira, don Ivu Šutala, koji je uvodno govorio o don Jozi, te don Hrvoja Katušić na službi u Vela Luci. Svečanost je započela emotivnim govorom don Ive Šutala koji je istaknuo dugogodišnju predanost don Joze Njavre svećeničkom pozivu i njegovu neizmjernu ljubav prema svojim vjernicima.

 

Kao znak zahvalnosti župi Kraljice Mira don Jozo je darovao umjetničku sliku, koju je nosio i predao Miho Bošković, nekada najbolji vaterpolist svijeta, igrač VK Jug i iz Cavtata, kojeg je don Jozo vjenčao. Iz svih župa u kojima se služio, don Jozo je dobio darove, posebno iz župe Vela Luka. 

Među mnogim prisutnima, tek spomenimo dr Đuru Njavro, koji je također sudjelovao u proslavi, te se prisjetio kako je kao dječak recitirao pjesmu na Mladoj misi don Joze, davnog 12. srpnja 1964. godine. Prisutnost brojnih članova obitelji Njavro, kao i članova drugih obitelji ovog kraja, zatim njegovih vjernika iz svih župa u kojima je bio na službi, među kojima ispred župe Sv. Andrije na Pilama Milan Perić, znani dugogodišnji hotelsko turistički djelatnik i voditelj dubrovačke podružnice Sveučilišta Libertas, dodatno je naglasila važnost ovog događaja. 

 

Nakon Mise, zajednica se okupila na zajedničkom ručku u prostorijama župe. Bio je to trenutak za druženje, razmjenu sjećanja i izražavanje zahvalnosti don Jozi za njegovu predanost i nesebičan rad kroz sve ove godine.

 

Don Jozo Njavro je iz Donjeg Hrasna, općina Neum, rođen je 2. lipnja 1937. od oca Nika i majke Božice Šutalo. Pučku školu završio je u Brštanici, gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu, a teološki studij u Zagrebu. Zaređen je u Dubrovniku 29. lipnja 1964. godine. 

 

Prvu službu započeo u Ordinarijatu Dubrovačke biskupije kao arhivar Biskupske kurije, biskupov tajnik, te skrbeći za gradske crkve sv. Josipa, sv. Nikole i sv. Roka. Uz ta zaduženja jednu godinu pomagao je u župi Suđurađ, a potom i u Brgatu. Od ožujka 1968. upravljao je župom Vela Luka, a od 1978. je bio na službi u župi sv. Spasa u Mokošici. Iz Mokošice je ekskurirao župu Osojnik. U rujnu 1991. preuzeo je župu sv. Andrije na Pilama, iz koje je i otišao u mirovinu.

 

Proslava 60 godina svećeničke službe don Joze Njavre bila je emotivan i svečan događaj koji je okupio mnoge vjernike, prijatelje i obitelj. Dijamantna sveta misa poslužila je kao prilika da se prisjetimo svih blagoslova i duhovnog vodstva koje je don Jozo pružio svojoj zajednici tijekom šest desetljeća. Njegova predanost i ljubav prema službi ostaju trajno nasljeđe koje će nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji