PREGLED TJEDNA: Ponovno pokrenut program dodjele potpora ženama poduzetnicama, osigurano 200 tisuća kuna
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.4°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Danas
Max. 18°C Min. 11°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 16°C Min. 9°C
Vrijeme za 21.04.2024.
21.04.2024. Ned
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
PREGLED TJEDNA: Ponovno pokrenut program dodjele potpora ženama poduzetnicama, osigurano 200 tisuća kuna
07.08.2022 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Ponovno pokrenut program dodjele potpora ženama poduzetnicama, osigurano 200 tisuća kuna

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe

1659355401.jpeg

Putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA objavili su Javni poziv za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe.  Navedenim pozivom nastoji se uputiti apel zainteresiranim pojedincima da se uključe u program osposobljavanja s ciljem podizanja kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi, a sve kako bi starije i nemoćne osobe (poglavito one koje žive u vlastitom domu) bile adekvatno i zdravstveno zbrinute.

 

Verificirani program osposobljavanja trajat će ukupno 65 dana, a obuhvaća nastavne cjeline: njega bolesnika, praktična nastava i praktični rad. Po uspješnom završetku programa polaznicima/cama će se izdati diploma i uvjerenje o osposobljavanju te će time steći zanimanje njegovatelj/ica. Troškove edukacije za koju će biti  proveden Javni poziv snosit će Grad Dubrovnik.

 

Prednosti u programu osposobljavanja imat će nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe, osobe preko pedeset godina života te osobe koje imaju prijavljeno boravište/prebivalište na području Grada Dubrovnika.

 

U cilju što bolje pripreme i provedbe programa pozivaju se svi zainteresirani da svoj iskaz interesa dostave do 31. kolovoza 2022. godine na: drustvenedj@dubrovnik.hr .

 

Svi detaljni javnog poziva i uvjeti prijave dostupni su na sljedećoj poveznici - JAVNI POZIV za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe.

 

U gradu Dubrovniku sve je više starijeg stanovništva o kojem treba adekvatno brinuti. Izgradnjom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

 

 

Gradonačelnik proglasio Dan žalosti u utorak, 2. kolovoza zbog tragičnog stradanja vatrogasca Gorana Komlenca

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković donio je Odluku o proglašenju Dana žalosti na području Grada Dubrovnika uslijed tragične pogibije vatrogasca Gorana Komlenca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.

 

Danom žalosti proglašen je utorak, 2. kolovoza 2022. godine. 

 

Zastave Republike Hrvatske, Dubrovačko – neretvanske županije i Grada Dubrovnika, bit će istaknute na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

 

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

 

Pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su obavljati svoje poslovanje primjereno Danu žalosti.

 

Na Dan žalosti neće se održavati zabavne priredbe.

 

Komemoracija za Gorana Komlenca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci održat će se u utorak, 2. kolovoza u 17 sati u prostorima JVP 'Dubrovački vatrogasci' - ispostava Orašac. 

 

 

Posljednji ispraćaj bit će na groblju Sv. Đurđa u Orašcu u 19 sati.

 

Ponovno pokrenut program dodjele potpora ženama poduzetnicama, osigurano 200 tisuća kuna

1659520196.png

Grad Dubrovnik raspisao je novi Javni poziv za dodjelu potpora ženama poduzetnicama. Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50% i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva.

 

Sredstva za provedbu osigurana su u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu, u Upravnom odjelu za turizam, gospodarstvo i more u ukupnom iznosu od 200 tisuća kuna.

 

Podsjetimo, program dodjele potpora ženama poduzetnicama uveden je u 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. U 2019. godini, nakon provedenog javnog poziva, gradonačelnik Mato Franković uručio je 23 ugovora o potporama korisnicama programa, a isti je ove godine ponovno pokrenut nakon što je privremeno obustavljen uslijed korona krize.

 

Poslovne aktivnosti za koje se navedenim programom odobravaju sredstva podijeljene su u dvije kategorije. Prva obuhvaća inicijalne troškove opremanja poslovnog prostora, izrade poslovnog plana i konzultantske usluge, izradu web stranice te sufinanciranje troškova čuvanja djece poduzetnicama početnicama, dok su u drugoj kategoriji obuhvaćene inovacije uvedene u poslovne postupke.

 

Svi uvjeti i propozicije ovog Javnog poziva, informacije o načinu prijave i rokovima, potrebnoj dokumentaciji kao i sve ostale pojedinosti dostupne su u tekstu Poziva odnosno uz objavu istog na stranicama Grada Dubrovnika (Natječaji)  te na stranici nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more.

 

 

Izaslanstvo Grada Dubrovnika položilo vijenac kod Spomen obilježja u Zatonu

1659550964.jpeg

U povodu proslave blagdan svetog Stjepana i uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić i predsjednik Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević danas su položili vijenac i zapalili svijeću kod Spomen obilježja u Zatonu, odajući na taj način počast svim poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata.

 

Izaslanstvo Grada Dubrovnika i okupljeni vjernici župe sv. Stjepana u Zatonu kao i prethodnih godina iskazali su pijetet posljednjim dubrovačkim civilnim žrtvama, nekadašnjem pripadniku 163. brigade HV-a Franu Goiću (24), Danijeli Spajić (25) i Orsatu Domaćinu (17), koji su 3. kolovoza 1995. godine nakon ispaljene granate od strane srpskog i crnogorskog agresora izgubili svoje živote, dok ih je troje (Romana Tomić, Lukša Pavličević i Nikša Matić ) u tom granatiranju teško ranjeno.

 

U spomen na sve nedužno stradale i poginule branitelje i civile služena je sveta misa u Crkvi svetog Stjepana.

 

 

Uz obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položeni vijenci na Boninovu i Vjetrenom mlinu

1659613889.jpeg

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predstavnici Grada Dubrovnika - pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomen obilježja Vjetreni mlin u Dubrovačkom primorju te potom i kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo.

 

Predstavnici Grada Dubrovnika prisjetili su u ovoj prigodi svih stradalih branitelja i brojnih civilnih žrtva koji su svoje živote položili na Oltar Domovine.

 

Počast i pijetet prema svim stradalima koji su svoje živote dali za obranu Republike Hrvatske u najtežim danima Domovinskog rata odali su i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu s županom Nikolom Dobroslavićem, predstavnici općine Dubrovačko primorje, Policijske uprave DNŽ, brojnih braniteljskih udruga s područja Grada i Županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

 

Čestitka gradonačelnika uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

1659532169.jpeg

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima:

 

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

poštovani hrvatski branitelji,

 

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja za svih nas je svečan dan, dan kada se prisjećamo veličanstvene vojno-redarstvene akcije „Oluja“, najblistavijeg odličja Domovinskog rata. Zahvaljujući velikoj hrabrosti i požrtvovnosti hrvatske vojske tijekom 84 sata oslobođen je grad Knin i jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. 

Prije nekoliko dana proslavili smo otvorenje Pelješkog mosta, a taj povijesni trenutak, san za kojim smo dugo čeznuli, ne bi bio dosanjan da nije bilo nepokolebljivog srca i herojstva naših branitelja koji su prije 27 godina bili spremni dati sve za našu slobodu i neovisnost.

Ima neprijeporne simbolike i u tome da u godini u kojoj je Dubrovnik konačno povezan s ostatkom Hrvatske obilježavamo 30. godišnjicu oslobođenja hrvatskog juga od agresora.

Prisjećamo se danas svih onih, branitelja i civila, koji su položili svoje živote za Domovinu. I premalo je reći hvala jer oni su postavili temelje za prosperitetnu i demokratsku državu Hrvatsku, punopravnu članicu europskih i svjetskih integracija, a njihova žrtva utkana je u samo gradivo tkivo ove države.

Na ovaj dan, uvijek iznova, izmjenjuju se osjećaji ponosa, pijeteta, radosti zbog slobode i tuge zbog prolivene krvi. Zato neka ovaj dan služi kao trajni podsjetnik na sve herojske pothvate tijekom Domovinskog rata.

Dragi sugrađani, u svoje osobno ime i u ime Grada Dubrovnika čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji