Očajni roditelj pisali predsjedniku i Vladi: “Pomozite našoj djeci u Grčkoj!”
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.9°C
Vrijeme za 12.07.2024.
12.07.2024. Danas
Max. 27°C Min. 27°C
Vrijeme za 13.07.2024.
13.07.2024. Sub
Max. 32°C Min. 26°C
Vrijeme za 14.07.2024.
14.07.2024. Ned
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,974700
GBP
GBP
0,840290
USD
USD
1,089000
Očajni roditelj pisali predsjedniku i Vladi: “Pomozite našoj djeci u Grčkoj!”
12.08.2023 | Regija
NAKON TRAGEDIJE

Očajni roditelj pisali predsjedniku i Vladi: “Pomozite našoj djeci u Grčkoj!”

Autor: Libero Portal
Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL
Hrvatski odvjetnici u ime roditelja navijača uhićenih u Ateni poslali su pismo Uredu predsjednika RH Zoranu Milanoviću, Vladi i pučkoj pravobraniteljici

Prema izvješćima grčkih medija atmosfera u Ateni izrazito je napeta, a uhićeni navijači koji se ovih dana izjašnjavaju o krivnji i daju iskaze pred sudom, pribojavaju se za svoju sigurnost ako ostanu u pritvoru.

 

Osim toga, odvjetnik Vasilis Noulezas u petak je revoltirano izjavio da je istražni sudac bio agresivan prema Hrvatima, osvetoljubiv, ljutit, te da ne zna hoće li ih nastaviti braniti u takvim uvjetima.

 

Pismo roditelja prenosimo u cijelosti.

 

“Poštovani,

 

Obraćamo se kao roditelji djece uhićene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio.

 

S obzirom na izjavu odvjetnika Vasilisa Noulezasa, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice.

 

Obraćamo se Predsjedniku RH, Vladi RH i pučkoj pravobraniteljici da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu.

 

Zahtijevamo da se sva nadležna tijela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovite kontakte s obiteljima pritvorenih. Smatramo da je nužan žuran odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku.

 

Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci osigura sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na razini diplomacije i politike da ih se stavi u jedan zatvor, da ih se ne razdvaja.

 

Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

 

Iz medijskog linča, ali i izjava odvjetnika Vasilisa Noulezasa o odnosu suca prema našoj djeci tijekom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji.

 

Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično suđenje.

 

Također tražimo da se našoj djeci zajamči najveća moguća sigurnost tijekom boravka u pritvoru u Grčkoj te da ih naši diplomatski predstavnici redovito posjećuju i kontroliraju razinu sigurnosti.

 

Molimo medije za objektivno izvješćivanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše djece.

 

I na kraju, među našom djecom postoje teško ozlijeđeni ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju”, stoji u pismu koje potpisuje skupina roditelja i članova obitelji pritvorenih hrvatskih državljana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji