Drevni Afrikanci su koristili masline za jelo, ali i grijanje
potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.1°C
Vrijeme za 01.12.2023.
01.12.2023. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 02.12.2023.
02.12.2023. Sub
Max. 19°C Min. 16°C
Vrijeme za 03.12.2023.
03.12.2023. Ned
Max. 15°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9530
GBP
GBP
0,86045
USD
USD
1,0875
Drevni Afrikanci su koristili masline za jelo, ali i grijanje
17.11.2023 | Promo
TEMELJI MASLINARSTVA

Drevni Afrikanci su koristili masline za jelo, ali i grijanje

Autor: Libero Portal
Foto: Maslinar
Nova istraživanja nam pokazuju kako su drevne populacije u Africi koristile maslinu prije otprilike 100.000 godina. Da, dobro ste pročitali. I to plodove, ali i grane.

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević prenosi najnovija otkrića o korištenju maslina u Africi, na atlantskoj obali Maroka, prije stotinu tisuća godina

 

Eto, od mog i našeg početka proučavanja povijesti maslinarstva i uljarstva prošao je već niz godina. Prošle su u tren, a zahvaljujući upravo Maslinaru i manifestaciji Maslina, puno se toga promijenilo. Nabolje, naravno. Sve je manje onih koji „rade uje kako im je i dida radija“, a sve više onih koji se pridržavaju zlatnih maslinarskih i uljarskih pravila. Već poznatih ih svima. I neka je tako. U našem vremeplovu dotakli smo se svega i svačega. Mnogih novih saznanja, sitnica i „krupnica“ vezanih uz našu dragu nam Maslinu. Onu, koju mnogi izvori spominju s poštivanjem i o kojoj se često dolazi do novih saznanja. Iako izgleda nemoguće. Tako smo i početke naših maslina, onih na istočnoj obali Jadrana pomaknuli duboko u stoljeća prije dolaska Grka. U ruke pradavnih stanovnika našeg uzmorja. Od Turnja do Vranjica i Mljeta. A tko zna što nas još čeka? To i jesu draži arheologije, a vjerujte mi, veliki su gušti kad ispravite sami sebe. Naravno, na osnovi novih saznanja, novih otkrića.

 

Daleka prošlost

 

Tako ćemo ovaj put  u našem maslinarskom vremeplovu, opet otići u daleku prošlost, i to na drugi kontinent. U Afriku, na atlantsku obalu Maroka. Nova istraživanja nam pokazuju kako su drevne populacije u Africi koristile maslinu prije otprilike 100.000 godina. Da, dobro ste pročitali. I to plodove, ali i grane. Studija koju je napravio interdisciplinarni međunarodni tim, dokazuje nam postojanje divljih maslina koje su trebale u to vrijeme postojati na području uokolo špilja Rabat – Temara u Maroku, kako smo rekli, na njegovoj atlantskoj obali.

 

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji