Vlahušić: Umjesto brze ceste, za upola manje novaca izgradite zračnu luku na Lisačkim rudinama
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.5°C
Vrijeme za 12.06.2024.
12.06.2024. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 13.06.2024.
13.06.2024. Cet
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 14.06.2024.
14.06.2024. Pet
Max. 25°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,964100
GBP
GBP
0,843650
USD
USD
1,076500
Vlahušić: Umjesto brze ceste, za upola manje novaca izgradite zračnu luku na Lisačkim rudinama
07.09.2023 | Politika
IMAMO LI ALTERNATIVU?

Vlahušić: Umjesto brze ceste, za upola manje novaca izgradite zračnu luku na Lisačkim rudinama

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
"Kada ne možemo ili ne znamo potrošiti 400 milijuna eura za ceste od Osojnika do Zračne luke u Čilipima, riješimo prometne gužve izgradnjom nove Zračne luke na Lisačkim rudinama za upola manje novaca", poručuje gradski vijećnik Andro Vlahušić

Njegovo priopćenje na ovu temu prenosimo u cijelosti: 

 

"Četiristo milijuna eura ili tri milijarde kuna je cijena izgradnje Brze ceste od Osojnika do Čilipa, po predloženim trasama kroz Grad Dubrovnik, općinu Župa dubrovačka i Konavle. Na javnoj raspravi u Mokošici predsjednik uprave Hrvatskih cesta izrekao je navedenu brojku, a izrađivač prometne studije ponovio je istu brojku u izlaganju na Sveučilištu Dubrovnik. U samoj studiji napisano je, a ponovljeno na Sveučilištu u Dubrovniku da će planirana Brza cesta biti neisplativa. 

 

Brza cesta ima tri ključne dionice: Trasa kroz Rijeku  Dubrovačku,  trasu kroz Župu Dubrovačku i  Dvokatnu cestu galeriju u dužini od devetsto metra neposredno iznad Povijesne jezgre grada Dubrovnika, Svjetskoga dobra UNESCA. 

 

Trasu kroz Rijeku Dubrovačku odbili su građani na dva javna skupa u Mokošici i Komolcu, a jednoglasno su im se pridružili svi dubrovački političari. Trasu kroz Župu odbili su i građani Župe na skupovima na Sveučilištu i Župi dubrovačkoj. Treći dio Brze ceste, detaljni prikaz jedinstvene Dvokatne  prometne galerije u kilometarskoj dužini  iznad Grada Svjetskoga dobra, nije od straha javnosti prikazan. 

 

Ako se isključi samo jedna od ovih trasa, Brze ceste nema. Pojedini političari zastupaju tezu o varijanti ceste kroz Grad Dubrovnik koja bi izbjegla cestu iznad Mokošice. To je moguća varijanta koja se nalazi u nekim planovima, ali uključuje tunel od Osojnika do Pobrežja, te most na novoj lokaciji preko rijeke  Omble, duži od kilometra od Pobrežja do Nuncijate.  Ova varijanta ima također prolazak brze ceste kroz Rijeku dubrovačku na području Šumeta, cca dva kilometra , te Dvokatnu galariju iznad  Grada u dužini devetsto metara.  

 

Kako smo čuli na izlaganjima, a pročitali u studijama ova trasa Brze ceste je najjeftinija, najmanje štetna za prostor i najbrže se može izgraditi. 

 

MOGU LI POLITIČARI ODUSTATI OD IDEJE BRZE CESTE OSOJNIK – ČILIPI 

 

Slušajući javne rasprave, te izjave nacionalnih, županijskih i lokalnih političara, odgovor je samo Jedan: NEĆEMO I NE MOŽEMO ODUSTATI OD IZGRADNJE BRZE CESTE OSOJNIK – ZRAČNA LUKA ČILIPI. Nismo zadovoljni trasom, jer iskra slobodnog mišljenja koja je zapaljena u Komolcu, proširila se i na Mokošicu, Župu Dubrovačku, Dubrovnik. Ne možemo ići protiv JEDNOGLASNOGA stava građana. Ne može ići po predloženim trasama, tražite nove. Kako će HDZ koji ima vertikalu vlasti od općina Konavle i Župa, grada Dubrovnika i Županije reći svojim ministrima i predsjedniku Vlade, nismo posao odradili dobro. Krivo vodimo postupak i donosimo loše odluke najmanje četiri godine.  Vaš poklon od tri milijarde kuna, narod jednoglasno ne prihvaća. Drugi političari ponavljaju,  kreću HDZ-ovim stopama uporno ponavljajući: Hoćemo Brzu cestu do Zračne luke sada i odmah. 

 

A kako se ceste ne grade čak i kada imaš četiristo milijuna eura ili tri miljarde kuna u džepu ili na grani, onda od izgradnje Brze ceste od Osojnika do Dubrovnika i Čilipa narednih godina neće biti ništa. Istina platiti ćemo nastavak javne rasprave, skupe domaće i strane konzultatnte, znajući očekivani ishod. 

 

KAKAV ĆE BITI PROMET OD DUBROVNIKA DO ČILIPA NAREDNIH GODINA 

 

Prosječna vožnja od Dubrovnika do Zračne luke u Čilipima tijekom ljetnih mjeseci kreće se oko sat vremena najvećim dijelom dana. Gužva je ove godine veća nego lani, jer se izgradila i druga faza Pelješkoga mosta, otvoreni novi trgovački centri u Župi dubrovačkoj, povećao se značajno tranzit prema Crnoj Gori i Albaniji. Narednih godina tranzit će se povećati , jer nikakvih obilaznica Dubrovnika i Župe dubrovačke nema ni u planovima. Albanija postaje jedna od najpoželjnijih turističkih zemalja na Mediteranu, zbog jeftinih cijena, nepreglednih plaža i prirodnih ljepota u unutrašnjosti. Najkraći put je opet kroz Dubrovnik i Župu dubrovačku, cestom D8. 

 

Dogodine ćemo otvoriti zajedničko groblje na Dupcu za preko tisuću petsto dubrovačkih i župskih obitelji. Svaki dan nekoliko sprovoda sa tisućama novih automobila. 

 

U Župi i Konavlima se ubrzano radi na obnovi Kupara, Plata, hotela u Cavtatu. Privatni smještaj svake godine raste za oko dvije tisuće ležajeva od Čilipa do Osojnika. 

 

Kao posljedicu rasta turističkih kapaciteta u destinaciji Dubrovnik , od Čilipa do Slanoga , broj putnika u Zračnoj luci Dubrovnik, dogodine će premašiti brojke iz 2019. godine i preći tri milijuna putnika. Za koju godinu, a svakako do 2030. godine Zračna luka Dubrovnik imati će četiri milijuna putnika. 

 

Koliko ćemo tada putovati od Dubrovnika do Čilipa. Umjesto sadašnjih sat vremena, biti ćemo sretni ako se dođe za sat i petnaest minuta. 

 

IMAMO LI ALTERNATIVU ? 

 

Ako se ne može ili ne zna potrošiti tri miljarde kuna ili četirto milijuna eura novaca hrvatskih građana za naše ceste od Osojnika do Zračne luke u Čilipima, možda je vrijeme , za Izgradnju nove Zračne luke na Lisačkim Rudinama u Dubrovačkome primorju. Zračne luke koja se nalazi u županijskom i općinskome prostornome planu. Zračne luke koja će autocestom do Dubrovnika biti udaljena trideset kilometara ili 20 minuta sigurne vožnje bez gužvi. Zračne luke koja je do Brijeste,  Opuzena i Metkovića udaljena 25 kilometara brzom i autocestom.  Zračne luke koja je smještena u središtu županije. Zračne luke koja ima hotele u Slanome već danas za smještaj posade svih zrakoplova. 

 

I može se napraviti za dvjesto milijuna eura ili duplo manje nego što košta Brza cesta Osojnik – Čilipi", navodi se u priopćenju gradskog vijećnika Andra Vlahušića.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji