Capor: Kulturi treba više novaca. Raguž: Uzeli bi onima koji nemaju i dali onima koji imaju sve!?
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.9°C
Vrijeme za 12.07.2024.
12.07.2024. Danas
Max. 27°C Min. 27°C
Vrijeme za 13.07.2024.
13.07.2024. Sub
Max. 32°C Min. 26°C
Vrijeme za 14.07.2024.
14.07.2024. Ned
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,974700
GBP
GBP
0,840290
USD
USD
1,089000
Capor: Kulturi treba više novaca. Raguž: Uzeli bi onima koji nemaju i dali onima koji imaju sve!?
04.09.2023 | Politika
GRADSKO VIJEĆE

Capor: Kulturi treba više novaca. Raguž: Uzeli bi onima koji nemaju i dali onima koji imaju sve!?

Autor: Libero Portal
Foto: DSO
"Imaju samo dvije ustanove kroz koju prođu svi Dubrovčani – to su bolnica i sportska dvorana", kazao je Raguž i pitao Capora gdje bi on to uzeo

Tijekom rasprave na Gradskom vijeću o izvješću o radu Dubrovačkih muzeja u prošloj godini, vijećnik Đuro Capor otvorio je pitanje financiranja javnih ustanova u kulturi.

 

"Mislim da su te brojke strahovito male", kazao je i poručio gradonačelniku da treba učiniti puno više kako bi se brojke vratile na one iz 2019. 

 

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je iza nas razdoblje koronakrize te poručio ravnateljima da predlože projekte za koje misle da bi Grad trebao financirati pa će se isti razmotriti.

 

"Ljetne igre traju 45 dana pa počinje Dubrovnik u pozno ljeto, slijedi Stradun Classic, a u međuvremenu je tu Kazalište Marina Držića, imamo kvalitetne izložbe Muzeja, Galerije… Mali smo grad, ali se trebamo pohvaliti brojnim uspjesima naših kulturnih ustanova. Nije bilo dovoljno novca u 2022., ali toga smo bili svjesni te su ravnatelji uspjeli napraviti dobre priče. Ova godina već je pokazala stanoviti oporavak po pitanju financija, a vratit ćemo se korak po korak", kazao je gradonačelnik Mato Franković te dodao kako će 2024. godina financijski biti iznimno zahtjevna i izazovna posebno naglasivši kako moramo biti stabilni za dočekati bilo kakvu krizu pred nama.

 

Vijećnik Željko Raguž burno je reagirao na Caporeve izjave.

 

"Mislio sam ništa ne govoriti, ali onda čujem ovo i ne mogu šutjeti. Volio bih da je Capor dosljedan isto i kad se govori o drugim temama. A znate da imaju samo dvije ustanove kroz koju prođu svi Dubrovčani – to su bolnica i sportska dvorana", kazao je Raguž i pitao Capora a gdje bi on to uzeo, možda na sportskim dvoranama koje prokišnjavaju, dakle, digao bi onima koji nemaju, da bi dao onima koji sve imaju.

 

Marko Potrebica je rekao kako se i 2019. govorilo kako novac nije jamstvo kvalitete u kulturi te kako bi trebalo odvojiti priču financiranja od samih programa.

 

Andro Vlahušić rekao je kako imamo tri puta više kulturnih ustanova i programa od mnogih.

 

"Donijeli smo odluku da je baština besplatna i da su muzeji besplatni. Odakle novci? Dolaze iz proračuna Grada Dubrovnika. Do 2010. uzimali smo za kulturu od poreza građana. Potom smo prešli na priču da stranci plaćaju kulturu", kazao je Vlahušić i dodao kako će kultura potrošiti 11 milijuna eura iz proračuna.

 

"Da nema plaćanja turista, mi bismo sva vrata zatvorili. Nema drugog novca i hvala Bogu da to imamo", zaključio je Vlahušić.

 

"Nikad nismo napravili temeljitu raspravu o tim ustanovama u kulturi kako bi se vidjelo što tko od njih radi i što tko od njih zaslužuje", kazao je Pero Vićan i dodao kako neke ustanove imaju mogućnost pojačati svoje prihode, a neke baš i nemaju.

 

"Neću govoriti što o kojoj mislim jer to nije rasprava. Iako, mi kao Gradsko vijeće nemamo utjecaj na izbor ravnatelja tih ustanova pa što onda uopće o tome raspravljamo. To je apsurdnost zakonodavca", kazao je Vićan, a izvješće je na kraju usvojeno uz njegov glas protiv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji