Gradonačelnik Franković na panelu povodom 10. godišnjice Hrvatske u Europskoj uniji
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.1°C
Vrijeme za 24.09.2023.
24.09.2023. Danas
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 25.09.2023.
25.09.2023. Pon
Max. 24°C Min. 19°C
Vrijeme za 26.09.2023.
26.09.2023. Uto
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9650
GBP
GBP
0,86795
USD
USD
1,0647
Gradonačelnik Franković na panelu povodom 10. godišnjice Hrvatske u Europskoj uniji
13.09.2023 | Politika
GRAD DUBROVNIK

Gradonačelnik Franković na panelu povodom 10. godišnjice Hrvatske u Europskoj uniji

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u Zagrebu na panelu „Kako graditi Europu – lokalno?“ u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Uz gradonačelnika Frankovića, sudionici panela koji se dotiče pitanja desete godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji i utjecaja koji su članstvo i europski fondovi imali na lokalne zajednice, bili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg uz moderiranje voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andree Čović Vidović.

 

Tijekom svog izlaganja, gradonačelnik Franković rekao je da su projekti Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik, oba financirana europskim sredstvima, imali brojne pozitivne učinke na Dubrovnik i njegovo šire područje. Kazao je kako građani pripadnost europskim integracijama najbolje doživljavaju kroz projekte koji se izvode na njihovom području, a sufinancirani su sredstvima iz Europskih fondova, izdvojivši kapitalni projekt pročistača pitke vode koji je u maksimalnom omjeru od 80 posto investicije sufinanciran EU sredstvima. Osvrnuo se pritom i na investicije koje se trenutno realiziraju na području Grada Dubrovnika poput Aglomeracije Dubrovnik, ocijenivši kako bi za provođenje takvog, povijesnog ulaganja u vodoopskrbi i kanalizacijski sustav šireg područja Dubrovnika, trebala desetljeća kada bi se financiralo isključivo izvornim sredstvima jedinice lokalne samouprave. Zaključio je kako je cilj Grada Dubrovnika u korištenju EU sredstava, uz veću kvalitetu života, osigurati uvjete za ravnomjeran razvoj svakog dijela grada.

 

Panel „Kako graditi Europu – lokalno?“ u sklopu inicijative „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” održan je u Novinarskom domu u Zagrebu, a pratio je prijenos godišnjeg govora o stanju Unije koji je predsjednica Europske komisije Ursule von der Leyen održala na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

 

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” („Building Europe with Local Councillors“, BELC) europska je mreža lokalno izabranih političara koji je Europska komisija pokrenula radi promicanja europskih vrijednosti i politika na lokalnoj razini. Projekt lokalnim političarima omogućuje međusobnu suradnju i širenje informacija o Europi, a krajnji je cilj stvaranje istinske europske javne sfere.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji