Počinje cijepljenje protiv koronavirusa, evo kad i gdje
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.5°C
Vrijeme za 12.06.2024.
12.06.2024. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 13.06.2024.
13.06.2024. Cet
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 14.06.2024.
14.06.2024. Pet
Max. 25°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,964100
GBP
GBP
0,843650
USD
USD
1,076500
Počinje cijepljenje protiv koronavirusa, evo kad i gdje
19.09.2023 | Obavijesti
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO DNŽ

Počinje cijepljenje protiv koronavirusa, evo kad i gdje

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 biti će organizirano pri Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na Odjelima za epidemiologiju u Dubrovniku (glavna zgrada, Odjel za epidemiologiju na 1. katu, dr. Ante Šercera 4A), Metkoviću (Dom zdravlja Metković), Pločama (Dom zdravlja Ploče) i Korčuli (Dom zdravlja Korčula).

 

Cijepljenje svih zainteresiranih hrvatskih državljana u Dubrovniku bit će:

 

svakog četvrtka u vremenu od 12:00 do 13:00 sati.

 

Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik.

 

U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

 

S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo sa simptomima ili bez njih. Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu.

 

Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele COVID-19 ili ne, izvjestili su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

 

Od 18. rujna 2023. g. dostupno je varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, a koja se očekuje da će dominirati u jesen/zimu 2023. godine. Također, dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na BA.4/5 podvarijantama, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti. Dostupna su cjepiva za sve dobne skupine od šest mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi.

 

Cijepljenje je ovu jesen preporučljivo osobama koje pripadaju sljedećim kategorijama stanovništva:

 

-osobe od 65 godina životne dobi i starije,

-korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

-osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

-odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju),

-trudnice,

-zdravstveni djelatnici / osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima (npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitnim bolničkim prijemima.

 

Većini gore navedenih osoba preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni. Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela COVID-19, jesenska doza cjepiva se preporučuje najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja.

 

IZNIMKE od pravila da se primjenjuje samo jedna doza cjepiva, u svrhu primarnog cijepljenja ili docjepljivanja su sljedeće kategorije stanovništva:

 

-odrasle osobe i djeca od pet godina starosti nadalje, koje zbog osnovne bolesti ili terapije imaju stanje teške imunosupresije. Ove osobe trebaju primiti dvije jesenske doze cjepiva s razmakom od tri mjeseca, također neovisno o ranijem preboljenju ili cijepljenju, a primitak prve jesenske doze preporučuje šest mjeseci nakon primitka zadnje doze ii preboljenja u osoba koje su cijepljene ili preboljele COVID-19

-djeca od šest mjeseci do četiri godine starosti, koja nisu preboljela COVID-19 i nisu primarno cijepljena, a pripadaju kategorijama za koje je cijepljenje preporučljivo (štićenici institucija za njegu kroničnih bolesnika; koja imaju kronične bolesti, posebice bolesti s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama; i s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus) trebaju primiti dvije doze cjepiva formulacije primjerene za tu dob, s razmakom od osam tjedana.

-djeca od šest mjeseci do četiri godine starosti, koja nisu preboljela COVID-19 i nisu primarno cijepljena, a koja zbog osnovne bolesti ili terapije imaju stanje teške imunosupresije, trebaju primiti tri doze cjepiva na način da se druga doza primijeni 3-4 tjedna nakon prve, a treća doza najmanje osam tjedana nakon druge doze.

 

Od početka studenog nadalje, mogu se cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno, ako žele. U tom slučaju se također primjenjuje jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva, a razmak od zadnje doze cjepiva ili preboljenja do primjene jesenske doze preporučljivo je da bude minimalno 12 mjeseci.

 

Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti/docijepiti BA.4/5 cjepivom, izvjestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji