Kako piletina sve utječe na vaše tijelo?
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.4°C
Vrijeme za 19.09.2021.
19.09.2021. Danas
Max. 24°C Min. 21°C
Vrijeme za 20.09.2021.
20.09.2021. Pon
Max. 25°C Min. 19°C
Vrijeme za 21.09.2021.
21.09.2021. Uto
Max. 25°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,857207
GBP
GBP
8,764483
USD
USD
6,358342
EUR
EUR
7,490127
Kako piletina sve utječe na vaše tijelo?
28.07.2021 | Lifestyle
ZDRAVLJE

Kako piletina sve utječe na vaše tijelo?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Postoje neke manje poznate posljedice redovne konzumacije piletine kojih možda niste svjesni

Piletina je jedan od najsvestranijih oblika bjelančevima zbog čega je možete naći u raznim receptima i verzijama. Od pečene piletine preko roštilja do kuhane piletine u salati, ova namirnica može biti zdrav izvor proteina, no istovremeno uz neke dodatke može imati i neželjene posljedice.

 

Premda je priprema najvažniji dio kad je u pitanju zdrav obrok, postoji velika mogućnost da je piletina “nezdrava” i prije nego što dođe na vaš stol.

 

Prema posljednjim istraživanjima postoje neke manje poznate posljedice redovne konzumacije piletine kojih možda niste svjesni.

 

Može povisiti kolesterol

 

Mala studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je bijelo pileće meso utjecalo na razine “lošeg” kolesterola na isti način kao i crveno meso. To može imati i direktan utjecaj na rizik od srčanih bolesti.

 

Međutim, ističu se i neki nedostaci studije, a to je broj sudionika. 113 ispitanika premalen je uzorak za konačne zaključke pa su potrebna i dodatna istraživanja.

 

Većina pilećih prsa u trgovačkim lancima puna je bakterija

 

Oko 97% pilećih prsa koje je testirala neovisna organizacija Consumer Reports, puno je bakterija što može, naravno, imati negativne posljedice na zdravlje. To se odnosi na jeftinu piletinu u trgovinama i trgovačkim lancima, a ne na domaću, uzgojenu piletinu.

 

Više od polovice uzoraka sadržavalo je fekalne čestice, a oko polovice uzoraka sadržavalo je najmanje jednu bakteriju koja je otporna na tri ili više uobičajena antibiotika.

 

Može potaknuti debljanje

 

Jedna je studija otkrila poveznicu između jedenja mesa i težine te da vegetarijanci generalno imaju niži indeks tjelesne težine (BMI) od osoba koje jedu meso.

 

Što se tiče same piletine, puno ovisi o načinu pripreme pa će pohana ili pržena piletina, kao i ona zapečena s parmezanom ili drugim sirom, utjecati na porast tjelesne težine. Kombinirajte piletinu s hranom bogatom vlaknima poput grahorica i povrća i ne morate puno brinuti o težini.

 

Piletina puna antibiotika povezana s infekcijama urinarnog trakta

 

Piletina iz trgovina s posebnom varijantom bakterije E. coli utječe na razne infekcije, uključujući one urinarnog trakta, pokazala je studija u časopisu American Society for Microbiology. Oko 80% od 2.452 uzoraka bilo je pozitivno na E. coli, a 72% na urin i ljudsku krv.

 

Zato je važno potražiti piletinu koja nije tretirana antibioticima kako biste se osigurali od rizika nekih bolesti, piše Eat This.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji