Neuroznanstvenici kažu da čitanje mijenja naš mozak, evo kako
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.3°C
Vrijeme za 17.01.2022.
17.01.2022. Danas
Max. 11°C Min. 4°C
Vrijeme za 18.01.2022.
18.01.2022. Uto
Max. 10°C Min. 3°C
Vrijeme za 19.01.2022.
19.01.2022. Sri
Max. 10°C Min. 2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,205981
GBP
GBP
9,012225
USD
USD
6,565072
EUR
EUR
7,521603
Neuroznanstvenici kažu da čitanje mijenja naš mozak, evo kako
03.12.2021 | Lifestyle
ZDRAVA NAVIKA

Neuroznanstvenici kažu da čitanje mijenja naš mozak, evo kako

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Svi znamo da čitanje poboljšava vokabular, širi našu perspektivu, upoznaje nas s novim idejama i jača samopouzdanje. To je navika koju je dobro usvojiti i nastaviti s njom cijeli život

Smatra se ključem uspjeha i, prema neuroznanstvenim istraživanjima, ne samo da ispunjava naš mozak informacijama, već ga čini i boljim i može promijeniti način na koji naš mozak razmišlja i obrađuje stvari na kvalitetniji način.

 

Zašto biste trebali čitati svakodnevno

 

Kad smo djeca, aktivnije smo uključeni u čitanje i učenje novih stvari o svijetu koji nas okružuje. No nakon što završimo svoje obrazovanje i nastavimo s postizanjem ciljeva u karijeri, postajemo pasivniji i navika čitanja opada i u mnogim slučajevima gotovo prestaje.

 

Čitanje je neophodno za ljude svih dobnih skupina, pa čak i 30 minuta čitanja o stvarima koje vas zanimaju dovoljno je da doživite prednosti. Radi se o mentalnom treningu koji je jednako važan kao i onaj fizički.

 

Na koje načine čitanje djeluje na mozak?

 

Iako je u ovom području potrebno još puno istraživanja, stručnjaci se slažu da je čitanje zapravo vježba empatije. Pomaže nam razumjeti perspektivu drugih koja se prilično razlikuje od naše i stoga povećava naš emocionalni kvocijent (EQ).

 

U studijama provedenim u svrhu razumijevanja prednosti čitanja, istraživači su mogli vidjeti učinke. Ako lik iz knjige vježba, dijelovi vašeg mozga će se aktivirati kao da se znojite u teretani. Drugo istraživanje sugerira da vam knjige koje vas tjeraju da preispitujete život i stvari oko sebe pomažu da se usredotočite i lakše shvatite složene ideje.

 

Ova aktivnost jača vašu sposobnost zamišljanja alternativnih puteva, pamćenja detalja, scena i promišljanja složenih problema. To vas čini upućenijim, pametnijim i vodi vas korak bliže uspjehu.

 

Što se događa kad ne čitate dovoljno?

 

Prvo, ako ne čitate, nećete steći nikakvo znanje, vaš vokabular bit će ograničen, a sposobnost rasuđivanja će se također smanjiti. Osim toga, s vremenom će patiti i vaša sposobnost koncentracije i suosjećanja s ljudima.

 

Drugo, ako ne čitate, to znači da nema mentalnog vježbanja i to će vas učiniti sklonim mentalnim problemima u starosti. Istraživači su uvijek iznova dokazivali da čitanje i igre rješavanja problema mogu pomoći u sprječavanju gubitka pamćenja, smanjenju rizika od stresa i prevenciji različitih vrsta demencije kod starijih osoba, prenosi Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji