Roditelji, pripazite! Ovo su loše navike koje bi dijete moglo pokupiti od vas
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.5°C
Vrijeme za 02.06.2023.
02.06.2023. Danas
Max. 24°C Min. 20°C
Vrijeme za 03.06.2023.
03.06.2023. Sub
Max. 24°C Min. 20°C
Vrijeme za 04.06.2023.
04.06.2023. Ned
Max. 24°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9732
GBP
GBP
0,85823
USD
USD
1,0697
Roditelji, pripazite! Ovo su loše navike koje bi dijete moglo pokupiti od vas
10.05.2023 | Lifestyle
ONI UPIJAJU!

Roditelji, pripazite! Ovo su loše navike koje bi dijete moglo pokupiti od vas

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Kao roditelji, uvijek želimo svoju djecu naučiti dobrim navikama koje ih čine razumnim, odgovornim i dobro odgojenim djetetom

Međutim, djela govore više od riječi i često će vaše dijete usvojiti svoje navike promatrajući vas. Čineći to, mogli bi na kraju usvojiti i neke od vaših ne tako dobrih ili loših navika.

 

Ako budete malo svjesniji svog ponašanja u blizini djeteta, to vam može pomoći da izbjegnete ispravljanje ovih nepoželjnih osobina, piše TimesOfIndia.

 

1. Psovanje

 

Naravno, ne smijete psovati pred svojim djetetom. Međutim, vaše dijete ipak može preuzeti ovu lošu naviku od vas tako što će vas uhvatiti kako psujete nekome na telefonu, dok vozite ili dok gledate nešto na TV-u. Morate biti posebno oprezni sa svojim djetetom jer bira neprikladne riječi i na kraju ih koristi u školi, nesvjesno što one točno znače te kako i kada ih treba koristiti, ako uopće.

 

2. Lijenost

 

Na internetu postoji mnogo smiješnih videa beba ili malog djeteta kako oponašaju svog lijenog tatu na kauču ili krevetu. Iako je urnebesno smiješno, u stvarnosti morate biti sigurni da niste lijena osoba koja se ne tušira, ne kuha, jer će ono na kraju preuzeti ovu lošu karakteristiku od vas.

 

3. Kopanje nosa

 

Ok, svatko čačka nos. Ali ovo je vrlo nehigijenski i tehnički biste to trebali, ako već morate učiniti nasamo i oprati ruke odmah nakon čačkanja. Djeca mogu lako oponašati takve radnje videći vas da ih radite ili bilo koje druge nehigijenske radnje poput brisanja ruku o odjeću.

 

4. Pijenje i pušenje

 

Kako vaše dijete odrasta, u predtinejdžerskoj i tinejdžerskoj dobi, moglo bi biti zainteresirano za pijenje alkohola i pušenje cigareta.

 

Studija je pokazala da je veća vjerojatnost da će tinejdžeri čiji su roditelji ikada pušili postati pušači, čak i ako su im roditelji prestali pušiti prije njihovog rođenja. Studija je pratila 214 sudionika, počevši od 1988. do 2011. Sudionici su ispunjavali godišnje ankete o svojim navikama pušenja. Istraživači su također ispitali 314 njihove djece (u dobi od 11 godina i više) 2011. godine.

 

5. Tračanje

 

Ako stalno ogovarate preko telefona ili sa svojim susjedima druge ljude i pričate negativno o njima, velike su šanse da će vaše dijete preuzeti ovu lošu naviku od vas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji