Treći dan prvog Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjem druženjem „Recharge & Reset s Asjom Petersen“
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
23.0°C
Vrijeme za 18.09.2021.
18.09.2021. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 19.09.2021.
19.09.2021. Ned
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 20.09.2021.
20.09.2021. Pon
Max. 25°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,857207
GBP
GBP
8,764483
USD
USD
6,358342
EUR
EUR
7,490127
Treći dan prvog Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjem druženjem „Recharge & Reset s Asjom Petersen“
04.07.2021 | Kultura
JUTARNJA SAVASANA, ŠIPAN, VILIN PLES, VINSKI GOOGLE I MOJE LJETO LJUBAVI

Treći dan prvog Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjem druženjem „Recharge & Reset s Asjom Petersen“

Autor: Libero Portal
Foto: Zoran Marinović
Cilj koji su imali suosnivači festivala, Tilda Bogdanović i Mirsad Purivatra ostvaren je već u prva tri dana održavanja Ponta Lopuda

Treći dan prvog Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjem druženjem „Recharge & Reset s Asjom Petersen“  za festivalske goste i akreditirane novinare, na jednoj od atraktivnih otočkih lokacija, u tvrđavi franjevačkog samostana LOPUD 1483. Vježbe povezivanja daha i kretnji, opuštanja, svjesnog aktiviranja određenih mišićnih skupina, vježbe međuodnosa kralježnice i zdjelice te isticanje važnosti centra težišta, uloge stopala i dlanova u percepciji prostora, rad na poboljšanju balansa te doživljaju prostora bile su odličan uvod u dan prepun zanimljivih, zabavnih i inspirativnih festivalskih događanja koja su uslijedila.

 

Drugog dana masterclassa namijenjenog redateljima i glumcima, Pawlikowskom se pridružio Michel Franco, nagrađivani meksički redatelj, kako bi zajedno svoja bogata znanja prenijeli talentiranim mladim ljudima koji već imaju iskustvo u snimanju i radu na filmovima.

 

”Prije svega masterclass s redateljem kakav je Pawlikowski izuzetno je koristan za sve nas, jer se rijetko pruža prilika za izravni kontakt s jednim od najvećih redatelja u svijetu kao što je on. Radimo već drugi dan i svi sudionici su izrazito zadovoljni”, kaže Dana Budisavljević, autorica nagrađenog filma ”Dnevnik Diane Budisavljević”. Sudionici masterclassa, glumci i redatelji iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i s Kosova razgovarali su s Pawlikowskim kako je pripremao i realizirao film ”Moje ljeto ljubavi“ (My summer of love), koji je snimljen 2004. godine dok je živio i radio u Velikoj Britaniji. Projekcija 'pod vedrim nebom', ispred hotela RMH Lafodia Sea Resort privukla je brojne sudionike festivala, mještane otoka Lopuda i Dubrovčane koji su došli vidjeti nagrađivani film redatelja koji je i počasni gost prvog izdanja ovog filmskog festivala. 

 

Ponta Lopud festival privukao je i niz gostiju koji su došli na otok Lopud, kako bi se družili s redateljima i glumcima. Organiziran je i izlet na Šipan.  Posebnu pažnju privukla je prezentacija proslavljenih konavoskih vina obitelji Crvik: Tezoro 2019., Blasius malvazija orange 2019., Fiora Sirah Rose 2019., Vilin ples 2017., Lorko Merlot 2017.,  i atraktivni komentari Mire Šemić koju mediji predstavljaju kao 'vinski google', a jedna je od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademkinja na Balkanu koja se održala na taraci Des Arts.

 

Cilj koji su imali suosnivači festivala, Tilda Bogdanović i Mirsad Purivatra ostvaren je već u prva tri dana održavanja Ponta Lopuda, a to je prije svega da i lokalna zajednica sudjeluje u svim događanjima i da se festivalski program što više približi mještanima otoka. Tako su sve projekcije filmova potpuno besplatne, a organiziran je i prijevoz za Dubrovčane koji su došli na festival. Direktor Sarajevskog filmskog festivala Mirsad Purivatra i sam kaže da Ponta Lopud nema ambicije biti „veliki“ festival, već mjesto gdje će se i u narednim godinama družiti ljudi filma kako bi festival dao dodatnu vrijednost turističkoj ponudi otoka Lopud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji