Digitalizacija odabranih stećaka u Konavlima
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.9°C
Vrijeme za 13.07.2024.
13.07.2024. Danas
Max. 32°C Min. 25°C
Vrijeme za 14.07.2024.
14.07.2024. Ned
Max. 31°C Min. 26°C
Vrijeme za 15.07.2024.
15.07.2024. Pon
Max. 33°C Min. 28°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,974700
GBP
GBP
0,840290
USD
USD
1,089000
Digitalizacija odabranih stećaka u Konavlima
10.07.2024 | Kultura
EUROPSKI PROJEKT "STECAKLAND"

Digitalizacija odabranih stećaka u Konavlima

Autor: Libero Portal
Foto: PR
Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja jedan je od partnera europskog projekta „StecakLand - Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality“, unutar kojeg je prošlog vikenda napravljena digitalizacija, odnosno 3D fotogrametrijsko snimanje odabranih stećaka na lokalitetima sv. Luke u Brotnjicama i sv. Đurđa u Popovićima

Uz već ranije digitalizirane stećke i VR (Virtual reality / Virtualna stvarnost) opremu vezanu za virtualnu stvarnost te AR (Augmented Reality / Proširena stvarnost) aplikacije koje će se izraditi, cilj projekta je široj publici približiti svijet ukrasa i motiva na stećcima kao bitnog dijela našeg i šireg srednjovjekovlja.

 

U aktivnostima projekta sudjelovali su Selma Rizvić (koordinatorica projekta) i Bojan Mijatović (voditelj i režiser virtualne stvarnosti) iz udruženja DIGI.BA te dr.sc. Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku.

 

Koordinator projekta je Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA (BiH), a uz dubrovački Arheološki muzej, ostali partneri su; Arheološki institut iz Beograda (SRB), Fondacija Mak Dizdar (BiH), Narodni muzej Crne Gore (CG), Kamerni teatar 55 (BiH) i NOHO Limited (Irska). Suradnički tim čine stručnjaci raznih profila; arheolozi, vizualni umjetnici, umjetnici performeri, glumci, VR producenti i programeri softvera, koji zajedno čine snažan interdisciplinarni tim u potrebnim domenama, uključujući i stručnjake koji donose vrhunska znanja iz različitih područja kao što su arheologija i povijest, društvene znanosti, računalne znanosti, kao i digitalne umjetnosti i kazališta.

 

Projekt „StecakLand - Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality“ započeo je 1. studenog 2023., a završava 31. listopada 2025. Odvija se u okviru programa Creative Europe Programme (CREA) koji je financiran od strane Europske komisije te razvija koncept primjene informacijskih tehnologija u kulturnoj baštini, u ovom slučaju, s najvažnijih groblja sa stećcima i njihovim ukrasima u državama gdje se danas nalaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji