Duo Rospigliosi: gitara i klavir u spomen na profesora Antu Skaramucu
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.6°C
Vrijeme za 12.06.2024.
12.06.2024. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 13.06.2024.
13.06.2024. Cet
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 14.06.2024.
14.06.2024. Pet
Max. 25°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,964100
GBP
GBP
0,843650
USD
USD
1,076500
Duo Rospigliosi: gitara i klavir u spomen na profesora Antu Skaramucu
14.09.2023 | Kultura
EPIDAURUS CAVTAT FESTIVAL

Duo Rospigliosi: gitara i klavir u spomen na profesora Antu Skaramucu

Autor: Libero Portal
Foto: Epidaurus Cavtat Festival
Profesor Ante Skaramuca napustio nas je početkom ove godine, a brojni ga se Dubrovčani, bili njegovi učenici i kolege ili ne, s radošću sjećaju i pamte

U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu ovog četvrtka, 14. rujna, u Domu kulture u Cavtatu održat će se posebna večer - Equilibrium Sonorum, sve u sklopu 17. Epidaurus Cavtat festivala koji ulazi u svoju završnicu. Nastupa duo Rospigliosi - Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani na glasoviru. Večer počinje u 20 i 30 sati. 

 

Profesor Ante Skaramuca napustio nas je početkom ove godine, a brojni ga se Dubrovčani, bili njegovi učenici i kolege ili ne, s radošću sjećaju i pamte. Bio je omiljeni predavač u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a osim svoje uloge u obrazovanju, bio je i član Dubrovačkog gitarskog trija, zajedno s Franom Matušićem i Marojem Brčićem. 

 

Dubrovački gitarski trio je od svog osnutka 1992. godine redovito nastupao širom zemlje na prestižnim festivalima, a također su gostovali na različitim kontinentima, izvodeći brojne skladbe koje su im posvetili priznati hrvatski skladatelji.

 

S Franom Matušićem djelovao je i kao Dubrovački gitarski duo, koji je također bilježio ogromne uspjehe, osvojivši strukovnu nagradu Diploma Milka Trnina za 2008. godinu.

 

U jednom od najizazovnijih trenutaka za Dubrovnik, 5. prosinca 1991. godine, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, održan je koncert u sklopu obilježavanja 200. obljetnice Mozartove smrti. Na tom koncertu su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražića, te gitarski duo Ante Skaramuca i Frano Matušić, uz pratnju Frane Krasovca na klaviru. 

 

- Profesor Ante Skaramuca bio je istinski prijatelj moje obitelji, učenik moje majke Franice Krampus Vidović od samih početaka do svog formiranja u Dubrovniku. Godine 2008. u sklopu festivala organizirali smo prvu izložbu njegovih slika - iako nije volio izlagati! U svojoj plemenitosti nakon izložbe donirao je slike za humanitarnu akciju Epidaurus Cavtat festivala za pomoć životinjama na Žarkovici. Također, zanimljivo je dodati kako gitarist Lapo Vannucci, koji večeras nastupa u duu s Lucom Torrigianiem na klaviru, uvijek nastupa na gitari japanskog lutijera Masakija Sakuraija, no -  večeras, samo za ovu priliku - na koncertu koji Epidaurus Cavtat festival posvećuje dragom prijatelju, dubrovačkom poznatom gitaristi, slikaru i pedagogu, svirat će ekskluzivno na gitari iz instrumentarija našeg neprežaljenog Ante. Hvala obitelji Skaramuca - naglasila je pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala pred ovu važnu večer.

 

Od 2010. godine, Lapo Vannucci i Luca Torrigiani čine duo Rospigliosi, nastao iz dubokog prijateljstva, s ciljem istraživanja novih aspekata glazbe za gitaru i klavir. I Vannucci i Torrigiani diplomirali su s pohvalom na Konzervatoriju 'Luigi Cherubini' u Firenci i dalje su produbljivali svoje studije u prestižnim glazbenim institucijama poput Akademije 'Incontri col Maestro' u Imoli, Škole glazbe u Fiesoleu i École Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’. 

 

Osim kao uspješni solisti, redovito nastupaju kao duo, bilo u Italiji ili u inozemstvu, a kritičari hvale njihovu izvanrednu sposobnost komunikacije i stalnu pažnju prema ljepoti zvuka. Posebno su aktivni u području suvremene glazbe, izvodeći u prvoj izvedbi skladbe koje su im posvetili skladatelji Luigi Giachino, Giuseppe Crapisi i Teresa Procaccini. 

 

S Filharmonijom ‘Ion Dumitrescu’ iz Râmnicu Vâlcea, Filharmonijom ‘Mihail Jora’ iz Bacăua, Orkestrom Sinfónica del estado de México, EurOrchestra da camera di Bari i Simfonijskim orkestrom iz Sanrema izvodili su ‘Tre Paesaggi’, koncert za gitaru, klavir i gudački orkestar napisan za njih od strane skladatelja Francesca Di Fiorea. Nedavno su završili projekt 'Concerto Trilogy', izvodeći tri koncerta posvećena njima - za gitaru i orkestar, klavir i orkestar, te gitaru i klavir uz gudački orkestar skladatelja Francesca Di Fiorea. Za diskografsku kuću ‘Velut Luna’ izdali su CD ‘Italian Music for Guitar and Piano’, gdje su Lapo Vannucci i Luca Torrigiani uspjeli stvoriti jedinstvenu zvučnu površinu koja sja poput opala. Nedavno su objavili CD posvećen glazbi Terese Procaccini, koji je dobio odlične recenzije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji