U Revelinu otvorena izložba „Cvijet u kamenu“ Ivone Michl i Matee Martinović
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.6°C
Vrijeme za 17.01.2022.
17.01.2022. Danas
Max. 11°C Min. 4°C
Vrijeme za 18.01.2022.
18.01.2022. Uto
Max. 10°C Min. 3°C
Vrijeme za 19.01.2022.
19.01.2022. Sri
Max. 10°C Min. 2°C
CHF
CHF
7,205981
GBP
GBP
9,012225
USD
USD
6,565072
EUR
EUR
7,521603
U Revelinu otvorena izložba „Cvijet u kamenu“ Ivone Michl i Matee Martinović
03.12.2021 | Kultura
DUBROVAČKI MUZEJI

U Revelinu otvorena izložba „Cvijet u kamenu“ Ivone Michl i Matee Martinović

Autor: Libero Portal
Foto: Božidar Gjukić
Suradnja je to Dubrovačkih muzeja i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik

Izložba “Cvijet u kamenu” autorica Ivone Michl i Matee Martinović otvorena je u tvrđavi Revelin u petak, 3. prosinca 2021. Izložbu na kojoj su prikazani ulomci pleterne ornamentike s cvjetnim motivima iz fundusa Ranosrednjovjekovne zbirke dubrovačkog Arheološkog muzeja obrađeni s botaničkog i simboličkog aspekta, zajednički su realizirali Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Dubrovnik.

 

- Krajem 8. i početkom 9. stoljeća obrađivanjem kamena s funkcionalnom namjenom ukrašavanja najvjerojatnije se bave putujući majstori, dok od početka 10. stoljeća sa sigurnošću dokumentiramo formiranje jednoga jakog radioničkog središta unutar Grada, koje je djelovalo pod snažnim utjecajem benediktinskih zajednica. Karakteristika je dubrovačke radionice meko klesanje, bogatstvo geometrijskih motiva koji učvoreni češće u kombinaciji s biljnim motivima, a rjeđe sa životinjskima, čine nevjerojatnu ljepotu – istaknula je viša kustosica Arheološkog muzeja Ivona Michl.

 

- Simboli unutar geometrijskih motiva postaju sredstvo komunikacije, a odnos majstora prema kamenu dovodi do nebrojenih kombinacija koje ocrtavaju duhovnost vremena u kojem su nastale. Izbor dekorativnih motiva kao i njihova modelacija daju impresivan broj simbola, pa čak, možemo reći, i cjelovit simbolički jezik. Dekorativni cvjetni i biljni elementi svedeni su na raspored motiva koje čine isprepletena loza, bršljanovi listovi s viticama, list akantusa i povijuše, palmete, cvjetovi ruže i ljiljana te karakteristični motiv virovite ruže – naglasila je kustosica Prirodoslovnog muzeja Matea Martinović.

 

Restaurator za kamen Dubrovačkih muzeja Ivan Mladošić izradio je repliku križa iz crkve sv. Duha u Komolcu, kao i konzervaciju i restauraciju ulomaka pleterne ornamentike. Likovni postav uz višu kustosicu Ivonu Michl, potpisuju i preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić te muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubravka Tullio, autorica ilustracija koje prate izložbu. Svi elementi rekonstrukcija na izložbi djelo su Tehničke službe Dubrovačkih muzeja.

 

Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika dr.sc. Julijana Antić Brautović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji