Sopranistica Julija Ležnjeva i ansambl La Voce Strumentale u nedjelju u Dvoru
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.4°C
Vrijeme za 19.09.2021.
19.09.2021. Danas
Max. 24°C Min. 21°C
Vrijeme za 20.09.2021.
20.09.2021. Pon
Max. 25°C Min. 19°C
Vrijeme za 21.09.2021.
21.09.2021. Uto
Max. 25°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,857207
GBP
GBP
8,764483
USD
USD
6,358342
EUR
EUR
7,490127
Sopranistica Julija Ležnjeva i ansambl La Voce Strumentale u nedjelju u Dvoru
22.07.2021 | Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Sopranistica Julija Ležnjeva i ansambl La Voce Strumentale u nedjelju u Dvoru

Autor: Libero Portal
Foto: DLJI
Mlada ruska sopranistica Julija Ležnjeva jedna je od vodećih umjetnica svoje generacije

Jedna od vodećih umjetnica svoje generacije, mlada ruska sopranistica Julija Ležnjeva s ansamblom La Voce Strumentale pod vodstvom svog osnivača, violinista i dirigenta Dmitryja Sinkovskog te s lutnjistom Lucom Piancom, nastupit će u atriju Kneževa dvora u nedjelju, 25. srpnja u 21:30 sati u sklopu glazbenog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara i izvesti probran repertoar sastavljen od djela najistaknutijih opernih skladatelja 18. stoljeća.

 

Na jedinstvenom i bogatom programu ovog koncerta, koji je zasigurno jedan od najiščekivanijih na ovogodišnjim Igrama, naći će se: Vivaldijev Koncert za lutnju, gudače i baso continuo u D-duru te Koncert za violinu, gudače i čembalo „za Pisendela“, ali i Telemannov Koncert za gospodina Pisendela, te Richterov Adagio i Fuga u g-molu. Publika će čuti i odabrane arije iz Porporine opere Siface, Graunovog Koriolana i Sille, Vivaldijevih opera Bajazet, Griselda i Heraklo na Termodonu te Händelove opere Alessandro i oratorija Trijumf vremena i trezvenosti. 

 

Mlada ruska sopranistica Julija Ležnjeva jedna je od vodećih umjetnica svoje generacije. Nježnog izgleda, ali moćnog glasa „anđeoske ljepote“ (The New York Times), „čistog tona“ (Opernwelt) i „besprijekorne tehnike“ (The Guardian) u svoje nastupe diljem svijeta unosi „nezaboravnu duhovnu ekspresiju“ i „savršeno umijeće“ (The Guardian).

 

Njezina međunarodna karijera doživjela je uzlet kada je na poziv Kiri Te Kanawe na dodjeli glazbenih nagrada Classic Brit Awards u londonskom Royal Albert Hallu 2010. godine izazvala senzaciju izvodeći Rossinijevu ariju Fra il padre. Sa sedamnaest godina privukla je međunarodnu pažnju pobjedom na šestom izdanju Natjecanja mladih opernih pjevača Elena Obrazcova, a osim što ju je glasoviti Opernwelt 2011. godine proglasio mladom pjevačicom godine, Ležnjeva se diči mnogobrojnim nagradama i priznanjima za svoje vokalno umijeće.

 

Redovno izdaje hvaljene i kritički priznate albume te nastupa s različitim uglednim ansamblima kao što su La Voce Strumentale koje predvodi hvaljen i uspješan virtuozni violinist, koncertni majstor, kontratenor i dirigent, također Rus i često viđen gost u Dubrovniku, Dmitry Sinkovsky. Okupivši pobjednike međunarodnih glazbenih natjecanja, on je 2011. godine u Moskvi osnovao La Voce Strumentale, ansambl specijaliziran za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima kojeg čine violinistice Maria Krestinskaya i Elena Davidova, violistica Meri Skejic Drobac, violončelist Igor Bobovich, kontrabasist Leonid Bakulin te čembalistica Elizaveta Miller, a ovom prilikom pridružuje im se i čest suradnik ansambla, lutnjist Luca Pianca.

 

Tijekom godina zajedničkog muziciranja stvorili su jedinstven izričaj temeljen na povijesnim sustavima temperacije, neiscrpnoj energiji i besprijekornoj tehnici te stekli ugled ansambla koji gaji živopisan, istančan i karizmatičan zvuk. Redovito surađuju s uglednim umjetnicima te nastupaju na najprestižnijim moskovskim i svjetskim pozornicama te koncertnim dvoranama, a s Julijom Ležnjevom će prvi put nastupiti upravo pred dubrovačkom publikom na 72. Igrama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji