Otvorena izložba u „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“ (FOTOGALERIJA)
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.3°C
Vrijeme za 17.01.2022.
17.01.2022. Danas
Max. 11°C Min. 4°C
Vrijeme za 18.01.2022.
18.01.2022. Uto
Max. 10°C Min. 3°C
Vrijeme za 19.01.2022.
19.01.2022. Sri
Max. 10°C Min. 2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,205981
GBP
GBP
9,012225
USD
USD
6,565072
EUR
EUR
7,521603
Otvorena izložba u „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“ (FOTOGALERIJA)
03.12.2021 | Fotogalerija
30. OBLJETNICA OBRANE GRADA

Otvorena izložba u „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“ (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Curić
Izložbu čine tri zasebne tematske cjeline

U sklopu sveobuhvatnog muzejskog programa obilježavanja 30. obljetnice uspješne herojske obrane Grada 1991. godine, Muzej Domovinskog rata otvorio je stvarnu i virtualnu izložbu „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“, kojom je cjelovito obrađeno njeno najteže razdoblje od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991.

 

Otvorenje izložbe je održano je danas u tvrđavi Imperijal, u sklopu Programa Grada za obilježavanje 30. obljetnice napada na Dubrovnik i dubrovačko područje u Domovinskom ratu. Zahvaljujući Žičari Dubrovnik omogućen je besplatan prijevoz na Srđ.

 

Izložbu čine tri zasebne tematske cjeline:

 

•             Početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.)

•             Najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.)

•             Dan za sve dane – 6. prosinac 1991.

 

U prvoj tematskoj cjelini prezentiran je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivane teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze Gradu.

 

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme Grad.

 

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

 

Temeljni cilj ovogodišnje izložbe je iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novo prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja nam je omogućila utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica. Ovom prigodom prezentirali smo dokumente civilne i vojne provenijencije, a posebno cjelovito obrađenu građu Kriznog štaba, izvorne ratne dnevnike Centra za obavješćivanje i Zapovjedništva obrane općine Dubrovnik, kao i izvorne fotografije iz muzejske zbirke. Izloženi su i opsežni izvodi iz dnevnih izvješća Radio Dubrovnika i dubrovačkog studija HRT-a, kao i članci iz ratnih izdanja Dubrovačkog vjesnika, Slobodne Dalmacije, te crnogorske Pobjede i njenih posebno tiskanih izdanja „Rat za mir“.

 

Jedna od posebnosti ove izložbe je da su pojedinačne tematske cjeline zasebno prezentirane kronološkim slijedom, sukladno sadržaju koji obrađuju, a potom izložene u homogenom postavu „Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.“.

 

Sve tematske cjeline izložbe dostupne su virtualno na muzejskoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama kao i stvarno u tvrđavi Imperijal na Srđu, simbolu obrane Grada.

 

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužni su Mišo Đuraš, viši kustos, Voditelj zbirke fotografija i Varina Jurica Turk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji