Povijest i značaj zakonite jedinice duljine Dubrovačke Republike
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.6°C
Vrijeme za 12.06.2024.
12.06.2024. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 13.06.2024.
13.06.2024. Cet
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 14.06.2024.
14.06.2024. Pet
Max. 25°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,964100
GBP
GBP
0,843650
USD
USD
1,076500
Povijest i značaj zakonite jedinice duljine Dubrovačke Republike
17.07.2023 | Dubrovnik očima prošlosti
DUBROVAČKI LAKAT

Povijest i značaj zakonite jedinice duljine Dubrovačke Republike

Autor: Libero Portal
Foto: Facebook grupa Stari Dubrovnik
Iako je Dubrovačka Republika nestala, njeno nasljeđe i dalje živi kroz Dubrovački lakat, simbolizirajući preciznost i pouzdanost.

Dubrovačka Republika, središte pomorskog i trgovačkog prosperiteta, bila je poznata po preciznosti i točnosti u svim aspektima svog djelovanja. Jedan od ključnih elemenata koji je pridonio tom ugledu bio je dubrovački lakat, zakonita jedinica duljine koja se koristila u Dubrovniku tijekom stoljeća. Ova jedinstvena mjerna jedinica temeljila se na duljini ruke viteza Orlanda, kipa koji je postavljen kao simbol hrabrosti i časti. Kroz povijest, Dubrovački lakat je bio ključan za reguliranje trgovine, gradnju i druge važne aspekte života u Dubrovačkoj Republici.

 

Najznačajniji aspekt dubrovačkog lakta bio je način na koji je bio određen. Desna ruka viteza Orlanda služila je kao referentna točka za određivanje duljine Dubrovačkog lakta. Precizno mjerenje dužine ove ruke rezultiralo je dužinom od 51,2 cm, koja je potom ponovljena i urezana u podnožje Orlandova stupa. Ova vrijednost je postala standardna mjerna jedinica, koja se koristila u raznim aspektima života u Dubrovniku.

 

Dubrovački lakat je imao izuzetnu važnost u trgovini i graditeljstvu. Robe koje su ulazile ili izlazile iz Dubrovnika morale su biti mjerenje prema ovoj jedinici, čime se osiguravala jednakost i pravednost u trgovinskim odnosima. Također je korišten za izgradnju zgrada, jer je osiguravao konzistentnost u dimenzijama i preciznost u izvedbi.

 

Iako je Dubrovačka Republika nestala, njeno nasljeđe i dalje živi kroz Dubrovački lakat, simbolizirajući preciznost i pouzdanost. Unatoč modernim mjerama koje su danas općenito prihvaćene, Dubrovački lakat ostaje važan dio povijesti Dubrovnika i prisjeća nas na bogatu prošlost i njihovu tradiciju.

 

Brojne druge zanimljivosti i stare fotografije Grada inspiracija su nastanku Facebook grupe 'Stari Dubrovnik' čiji je osnovni cilj, kako osnivači ističu, u svrhu edukacije i zabave, kroz međusobni dijalog članova i njihovih objava, postati mjesto susreta starih i mladih, da se mladi upoznaju s bogatom poviješću Grada, a da se oni malo stariji kroz stare fotografije prisjete nekih minulih vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji