Oni su stvarali dubrovački turizam: Stijepo Letunić (FOTO)
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.3°C
Vrijeme za 17.01.2022.
17.01.2022. Danas
Max. 11°C Min. 4°C
Vrijeme za 18.01.2022.
18.01.2022. Uto
Max. 10°C Min. 3°C
Vrijeme za 19.01.2022.
19.01.2022. Sri
Max. 10°C Min. 2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,205981
GBP
GBP
9,012225
USD
USD
6,565072
EUR
EUR
7,521603
Oni su stvarali dubrovački turizam: Stijepo Letunić (FOTO)
29.11.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 404: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Oni su stvarali dubrovački turizam: Stijepo Letunić (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
"Živjelo se teško, ali pošteno. Život konavoskog težaka bio je vrlo iscrpljujući i uvijek neizvjestan. Rada je bilo previše, novca uvijek malo, nedovoljno da se prehrani velika obitelj"

Piše: Lukša Lucijanović, Glas Grada

 

Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ skupa sa grupom turističkih entuzijasta organizirala je u restoranu Mimoza 2013. g. druženje i tom prilikom promovirala knjižicu o jednom od najboljih barmena u Dubrovniku, o g. Stijepu Letuniću, koji je radio u hotelu „Argentina“

 

U uvodnom dijelu knjižice poznati dubrovački turistički novinar Nikola Šubić piše  kako je g. Stijepo Letunić bio veliki meštar svog posla. Riječ meštar u Dubrovniku ima posebno značenje i težinu, nastavlja Šubić.. To je ona osoba koja doista poznaje svoj rad do u tančine, čija je kvaliteta rada na izvanrednoj visini, koga ljudi cijene i vjeruju mu. Imaju puno povjerenje u njega i njegov rad. Meštar, dakle, ne može biti svatko. To mogu samo oni najbolji. Njih se poštuje i uvažava. Upravo takva osoba bio je gospar Stijepo. 

 

Rođen je u konavoskom selu Mihanići, 1917. godine. U brojnoj obitelji sa desetero djece. Bili su vrlo siromašni kao i sve konavoske obitelji toga vremena. Živjelo se teško, ali pošteno. Život konavoskog težaka bio je vrlo iscrpljujući i uvijek neizvjestan. Rada je bilo previše, novca uvijek malo, nedovoljno da se prehrani velika obitelj. Kad je završio osnovnu školu sa nepunih 17 godina, dječak Stijepo se ukrcao na trgovački brod „Timok“, brodarske kompanije „Oceanija“ iz Sušaka kao mali od kamare, zahvaljujući kapetanu Cvjetkoviću iz Dubrovnika. Bilo je to 1934. godine na Kandeloru. Na brodu je ostao 15 mjeseci. Nakon kraćeg boravka u Konavlima, ponovno je pošao navegati i ukrcao se na brod „Princeza Olga“, dubrovačkog brodovlasnika Boža Banca, opet u zvanju konobara. Spomenuti putnički brod plovio je na relaciji Venecija-Trst, preko Dubrovnika do Aleksandrije i Haife. To je, po riječima Stijepa Letunića bio vrlo luksuzni brod za bogate goste, ponajviše Engleze. Glavni šefovi i konobari na brodu bili su iz zagrebačkog hotela „Esplanade“, a među osobljem je kao vrsni slastičar radio Toni Labaš, kasnije vrlo popularno lice dubrovačkog glumišta. Međutim, završetkom turističke sezone, brod je išao ,,u raspremu“ i gospar Stijepo je bio prisiljen tražiti novi posao za zimsko razdoblje. Tako je počeo raditi u trgovini Paska Kolica.

 

DSC03196.jpgttt.jpg

 

Početak Drugog svjetskog rata i sve nedaće koje je ovaj najveći svjetski oružani sukob u povijesti sa sobom donio, nisu zaobišle ni gospara Letunića. Njegovo osjetljivo zdravstveno stanje oslobodilo ga je vojske, ali je trebalo preživjeti. Jedno kraće vrijeme radio je kao trgovac u Prvoj konavoskoj mljekarskoj zadruzi otvorenoj blizu Crkve sv. Josipa u Gradu. Zatim je prešao na drugi posao, također u trgovini, koja seje nalazila u prizemlju kuće Mijata Valjala na početku Zuzerine ulice, gdje je prodavao voće i povrće iz Konavala. Posao je išao jako dobro i nakon završetka Drugog svjetskog rata. No, tada je Stijepo Letunić odbio jednu ponudu za zaposlenje u državnom sektoru i zbog toga je bio kažnjen zatvorskom kaznom. Dvije je godine tamnovao u Lepoglavi radeći na pečenju cigle u Vinkovcima i sjeći drva u Gorskom Kotaru. Konačno, i to teško razdoblje života za njega i njegovu obitelj prolazi i on se 1950. godine zapošljava u Hotelu Argentina.

 

Dolaskom u ovu poznatu i uglednu hotelsku kuću, pred Stijepom Letunićem otvara se karijera učenja, stjecanja znanja i napredovanja u ugostiteljskoj struci, koju je objeručke prihvatio i rekli bismo - maksimalnio iskoristio. Od konobara u restauraciji Hotela Argentina, nakon 11 godina rada, Stijepo Letunić, zaslugom tadašnjeg direktora Miha Paskojevića, postavljenje za barmena u hotelski bar. Na tom radnom mjestu ostao je sve do umirovljenja 1982. (31 godina rada ukupno u hotelu, a 20 godina u hotelskom baru).

 

Tolike godina rada omogućile su gosparu Stijepu da u struci postigne vrhunce, ali i da sretne i upozna brojne uglednike iz zemlje i svijeta, koji su boravili u ovom prestižnom dubrovačkom hotelu. Andrej Gromiko, dugogodišnji ministar vanjskih poslova SSSR-a, Willy Brandt, njemački kancelar, bračni i glumački par Elisabeth Taylor i Richard Burton, glumice Maria Shell i Jane Mainsfeld, redatelji Robert Hussein i Alfred Hitcock, te Josip Broz Tito, samo su najpoznatija imena iz svijeta politike, glume, sporta, koji su boraveći u Hotelu Argentina pili koktele i druge mješavine kojima ih je posluživao Stijepo Letunić.  

 

1 Letunic b.jpgss.jpgStijepo Letunić u veselom društvu kolega s posla na terasi hotela „Argentina“.

 

2 Letunic b.jpgss.jpgddd.jpgStijepo Letunić i Aleksandra Mayer – dugogodišnja šefica recepcije hotela „Argentina“

 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Glasa Grada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji