Oni su stvarali dubrovačko hotelijerstvo: Srećko Kristić (2)
jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
9.5°C
Vrijeme za 03.12.2021.
03.12.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 04.12.2021.
04.12.2021. Sub
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 05.12.2021.
05.12.2021. Ned
Max. 13°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,231061
GBP
GBP
8,831169
USD
USD
6,649148
EUR
EUR
7,518857
Oni su stvarali dubrovačko hotelijerstvo: Srećko Kristić (2)
01.11.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 400: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Oni su stvarali dubrovačko hotelijerstvo: Srećko Kristić (2)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ i grupa turističkih radnika je 2012. g. održala u restoranu „Mimoza“ druženje i tom prilikom se sjetila poznatog hotelijera Srećka Kristića

Piše: Lukša Lucijanović, tiskano izdanje Glasa Grada

 

Tiskala je i prigodnu brošuru a među brojnim autora tekstova iz te brošure izabrao sam intervju Nikše Bendera sa g. Kristićem kojega prilažem u ovom feljtonu.

 

N.Bender: Za početak - recite nešto o  hotelijerskoj struci

 

„Hotelijersko zanimanje je složeno, jer osim školske spreme potrebno je imati volje za to zvanje, a ono zahtjeva odricanje. Pogrešno je mišljenje koje je dominiralo prije, a izgleda i sada - da hotelijer može biti svatko, bez selekcije. Glavno da je pogodan. To je po hotelijerstvo porazno, pa se događa da rukovoditelji i voditelji pojedinih objekata izbjegavaju gosta, jer ne znaju jezik, a ni struku. Kvalitetan direktor daje pečat kući na čijem je čelu. Svaki hotel je jedinka za sebe i ne postoji model koji se generalno može primijeniti. Svaki objekt mora imati vlastito obilježje, specifičnu atmosferu, ono nešto što ga razlikuje od drugih“.

 

N. Bender: Kao rođeni Lopuđanin, koji je u mladosti radio sve poslovepreko ljetnih praznika u hotelu svog oca, gdje ste pretpostavljam stekli i ljubav prema ovom poslu, nikad niste profesionalno radili na Lopudu, iako je poznato da su se direktori hotela na Lopudu uvijek tražili sa strane?

 

S. Kristić: Poslije Etiopije 1978. godine želio sam postati direktor hotela na Lopudu, ali tadašnje rukovodstvo nije prihvatilo moju ponudu.

 

N. Bender: Kako Vi vidite razvoj Lopuda, tog najljepšeg i turistički najrazvijenijeg otoka u neposrednoj blizini Dubrovnika?

 

S. Kristić: Lopud treba približiti Gradu. Obogatiti (sadržajno) ponudu njegovih hotela, na način da se stvore uvjeti rada zimi, za što je potrebno izgraditi bazen, salone, saune i drugo. Lopud je najidealnije mjesto, na području Dubrovnika i njegove okolice, za razvoj turizma. Međutim, nedostaje mu profesionalni školovani kadar, jer sadašnji priučeni mještani i suviše su zaokupljeni svojim osobnim interesima, da bi na planu kvalitete i stručnosti mogli nešto više postići. Postojeći gosti su malih platežnih mogućnosti, a i usluga je na niskom nivou. Bez kvalitetne usluge nema „kvalitetnog gosta“. Osim sunca, mora i osrednje hrane treba pružiti i nešto više, da gosti ne „lutaju“ po privatnim kućama, da bi dobili domaću atmosferu i dobru hranu.

 

N. Bender: Što napraviti da se stanje promijeni?

 

S. Kristić: Poboljšati infrastrukturu, riješiti pitanje kanalizacije, urednije održavati sada zapušteni park i zelene ili neobrađene javne površine.

 

U sezoni se nađe preko 100 djece za koje bi bila potrebna igraonica i vrtić, ali i veći izbor kolača, sokova, sladoleda. Dobro bi došli i animatori koji bi organizirali zabave i igre za djecu.

 

N. Bender: Vi ste u razgovoru često isticali značaj kulinarstva i gastronomije u ugostiteljskoj ponujdi?

 

S. Kristić: Današnje kulinarstvo u pansionima je industrijska hrana, konzerve, pečeno meso, bez svježeg povrća. Ponuda, u pansionu formirana je na normativima, a da se ne vodi računa o kvaliteti, što je ujedno problem hrvatskog hotelijerstva. Pored internacionalne kuhinje treba njegovati i nacionalnu kuhinju. Treba pružati ono što pruža naše podneblje - puno svježeg povrća. Razlog sadašnjem stanju je slaba motiviranost, nezainteresiranost za rad i kvalitetu, jednostavna obrada i priprema. Kuharstvo je umijeće, umjetnost. (Zbog nedostatka prostora ovaj intervju je malkice skraćen)

 

1.jpg

Plaža na Lopudu – nekad

 

 

2.jpg

Srećko Kristić sa suprugom Sylviom ii sinom Brankom na Stradunu 1964. g. 

 

 

3.jpg

Nikša Bender

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji