Građani, oprez! Prijavljene dvije računalne prijevare
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.1°C
Vrijeme za 12.07.2024.
12.07.2024. Danas
Max. 27°C Min. 27°C
Vrijeme za 13.07.2024.
13.07.2024. Sub
Max. 32°C Min. 26°C
Vrijeme za 14.07.2024.
14.07.2024. Ned
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,974700
GBP
GBP
0,840290
USD
USD
1,089000
Građani, oprez! Prijavljene dvije računalne prijevare
13.09.2023 | Crna kronika
PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Građani, oprez! Prijavljene dvije računalne prijevare

Autor: Libero Portal
Foto: PU DN
29-godišnjak i 31-godišnjakinja nasjeli su na obećanja o brzoj zaradi i ostali bez novaca

Tijekom nedjelje policiji su prijavljena dva kaznena djela računalne prijevare.

 

U prvom je slučaju prijevaru prijavio 29-godišnjak koji je u svojoj prijavi naveo da je kliknuo na poveznicu koja ga je odvela na stranicu koja se promovirala kao tvrtka za ulaganje u kriptovalute i brzu zaradu.

 

Nakon što se registrirao, kontaktirao ga je navodni zaposlenik, po čijim uputama je kreirao on line račune na više platformi za trgovanje te dao pristup navedenim računima počinitelju.

 

Potom je u 15 navrata uplatio ukupno 9.307 eura, dok se istovremeno na njegovim računima prikazivala lažna zarada u iznosima preko 40 tisuća dolara.

 

Po primanju uplaćenog novca, počinitelj bi odmah kupovao kriptovalute koje je dalje prebacivao na oštećenom nepoznate digitalne novčanike istovremeno tražeći uplatu sve više i više novca, pravdajući to potrebama plaćanja poreza i drugim razlozima kako ne bi izgubio sav navodni iznos dobiti.

 

Kada je iznio sumnju o prevari, navodni zaposlenik je s njim prekinuo komunikaciju, a 29-godišnjak je slučaj prijavio policiji.

 

U drugom je slučaju 31-godišnjakinja prijavila kako je, putem popularne aplikacije za mlade, stupila u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao savjetnik za ulaganja i s kojom je komunicirala na engleskom jeziku.

 

Nakon što je uplatila prvu uplatu, na njenom računu se lažno prikazala dobit od 15 tisuća dolara. Kada je novac htjela podići rečeno joj je da mora platiti 15%, a nakon te uplate uslijedile su uplate za porez, carinu i slično.

 

Oštećena je ukupno uplatila 5.200 eura, a kada je shvatila da neće dobiti ni uloženi novac,  niti novac od navodne zarade, slučaj je prijavila policiji.

 

Ovakva vrsta prevara je posljednjih godina sve učestalija stoga građane želimo još jednom savjetovati kako se zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama, izvjestili su iz PU dubrovačko-neretvanske. 

 

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

 

Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje.

 

Osim lažnih stranica, koje zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

 

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

 

Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

 

Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod čl. 271 KZ-a RH, Računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o  počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj  nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena.

 

Ako ne uspiju, javljaju se iz „ureda za porez“ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate „poreza“ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete.

 

Stoga želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obrate policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji